Wondbehandeling

Kleine, oppervlakkige wonden kunnen, nadat ze zijn schoongemaakt, worden behandeld met een verband dat een paar dagen moet blijven zitten. De wondbehandeling bij schone, rechte wondranden die door hechtingen of een zwaluwstaartje bijeen worden gehouden, zullen in ongeveer een week genezen. Kleine wonden in het gezicht genezen binnen vijf dagen, door de rijke bloedvoorziening. Bij grote wonden kan operatief ingrijpen in het ziekenhuis noodzakelijk zijn om dood weefsel te verwijderen, voordat de wond kan worden gesloten. Hoe minder het verband van zijn plaats komt, des te sneller verloopt de genezing.

Bij ernstige wonden, zoals bijvoorbeeld schotwonden, wordt het dode en beschadigde weefsel weggesneden. Grote bloedende vaten worden afgebonden of gehecht en daarna wordt de wond gesloten. De huidranden moeten zo goed mogelijk tegen elkaar liggen om de genezing te bevorderen. Bij moderne technieken worden metalen clips of plastic hechtstrips toegepast, die een kleiner litteken achterlaten dan de klassieke hechtingen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips