Wereld Stomadag – 6 oktober 2018

Nederland telt 38.000 mensen met een stoma. Elk jaar komen er ongeveer 7000 stomadragers bij. Ook al zijn er duizenden mensen met een stoma, toch zijn er nog altijd veel misvattingen over. Zo zou het vies ruiken of bij oudere mensen met darmkanker horen. Om deze vooroordelen te weerleggen én om de kwaliteit van het leven van stomadragers te verbeteren, wordt op zaterdag 6 oktober 2018 Wereld Stomadag georganiseerd. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht geschonken aan stomata.

De Wereld Stomadag wordt een keer in de drie jaar gehouden. De dag heeft altijd weer een ander thema. Het thema van dit jaar is ‘Speaking out changes lives’. Tijdens de Wereld Stomadag van dit jaar draait alles dus over het delen van ervaringen en het taboe doorbreken.

Informatie over de stoma

Wereld Stomadag is er niet alleen voor stomadragers, maar ook voor mensen die graag wat meer informatie over de stoma willen. Op deze dag delen stomadragers hun ervaringen en informeren ze anderen over dit hulpmiddel. Wil je nu al wat meer weten over een stoma? Dan geven wij je alvast antwoord op een aantal vragen.

Wat is een stoma?

Het woord stoma is het Griekse woord voor opening of mond. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor urine of ontlasting. Je kunt dit hulpmiddel zien als een stukje darm dat op de huid is vastgehecht en door een opening in de buik naar buiten is gebracht.

Waarom krijgt iemand een stoma?

Je krijgt een stoma als de ontlasting of urine je lichaam niet meer op de natuurlijke manier kan verlaten. Dit kan bijvoorbeeld komen door darmkanker, een darmontsteking, blaaskanker, incontinentie, een aangeboren afwijking of een beschadiging van de darm.

Hoe ziet een stoma eruit?

Een stoma is roodgekleurd en voelt zacht aan, zoals de binnenkant van je wang. Een stoma bevat natuurlijk geen zenuwuiteinden, waardoor je er weinig tot niets van voelt. Wel zitten er bloedvaatjes in. Vooral in het begin kan het bij het spoelen of stoten een beetje bloeden.

Welke soorten stomata bestaan er?

Er bestaan drie soorten stomata. Dit zijn een:

  • Een colostoma: een stoma voor de dikke darm
  • Een ileostoma: een stoma voor de dunne darm
  • Een urostoma: een urinestoma, oftewel een stoma voor de urinewegen

Een colostoma is vaak groter dan een ileostoma. Een stoma kan rond of ovaal zijn en uitsteken, maar ook gelijk aan de huid zijn. Soms krijgt iemand een tijdelijke stoma om een deel van de darmen rust te geven. Een urostoma is echter blijvend.

Kun je een stoma ruiken?

Veel mensen denken dat je een stoma ruikt. Iets waar helemaal niets van waar is. Als iemand dit hulpmiddel op de juiste manier gebruikt, ruikt deze niet. Bovendien bevat een stomazakje een filter dat de geur tegenhoudt. Als je wel iets ruikt dan kan het zijn dat het hulpmiddel niet goed is aangebracht, niet goed meer zit of dat de filter is uitgewerkt. Je kunt het materiaal dan laten controleren en eventueel laten vervangen.

Vormt een stoma een beperking?

Veel mensen die geen stoma hebben, denken dat dit een beperking of een ziekte is. Het tegendeel is echter waar. Je kunt een stoma zien als een hulpmiddel om de gevolgen van een ziekte te verminderen. Als je ziek bent of ziek bent geweest, is het aanbrengen van een stoma vaak een flinke verbetering. Je functioneert weer beter, omdat veel klachten zullen verminderen of verdwijnen. Een stoma is dan ook een manier om weer prettig te kunnen leven, in plaats van te overleven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips