Wat veroorzaakt incontinentie en wat kan ik ertegen doen?
Bij incontinentie zijn er problemen met het ophouden van urine of ontlasting. In dit artikel gaan we in op urine-incontinentie, een vervelend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Vooral veel ouderen hebben last van incontinentie. Het is echter een misverstand dat mensen op leeftijd altijd incontinent worden. Incontinentie wordt veroorzaakt doordat bepaalde lichaamsfuncties niet langer meer naar behoren werken. Dit kan zich voordoen naarmate je ouder wordt, maar incontinentie kan ook ontstaan na een bevalling. Incontinentie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, maar ook mannen kunnen er last van hebben.
In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van incontinentie. Daarnaast vertellen we welke stappen je kunt ondernemen als je last hebt van incontinentie.
Incontinentie door verslapte bekkenbodemspieren
Verslapte bekkenbodemspieren of een zwakke blaashals kunnen één oorzaak zijn van incontinentie. Bij deze vorm van incontinentie treedt er voornamelijk urineverlies op tijdens het bewegen. De spieren kunnen zo namelijk niet genoeg weerstand bieden om urineverlies tegen te gaan. Het aansterken van de bekkenbodemspieren kan ervoor zorgen dat het urineverlies beperkt wordt. Veel vrouwen krijgen last van incontinentie nadat ze zijn bevallen of de overgang in zijn gegaan.
Incontinentie bij mannen
Ook bij mannen komt incontinentie voor. Bij mannen is de oorzaak van incontinentie vaak anders dan bij vrouwen. Een vergrote prostaat speelt in dit geval vaak een rol. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de urine het lichaam niet in één keer verlaat. Hierdoor kan er urine in de blaas achterblijven, wat vervolgens in de vorm van druppels alsnog het lichaam verlaat. Bij incontinentie als gevolg van een grote prostaat, kan een operatie de oplossing vormen.
Overigens wordt incontinentie bij mannen niet altijd veroorzaakt door een vergrote prostaat. Ook een verslapte sluitspier kan een reden zijn van incontinentie bij mannen.
Incontinentie met neurogene oorzaken
Incontinentie kan ook veroorzaakt worden door problemen met de signalen tussen de zenuwen en de blaas. De incontinentie heeft in dat geval dus een neurogene oorzaak. Deze vorm van incontinentie komt onder meer voor bij mensen met MS, Parkinson, diabetes of een hersentumor.
Maak bij incontinentie een afspraak bij de huisarts
Wanneer je last hebt van incontinentie, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts kan nagaan waardoor de klachten veroorzaakt worden en heeft mogelijk een oplossing om de klachten te verminderen. Dit kunnen bepaalde oefeningen zijn om de spieren aan te sterken, maar ook een operatie. Bovendien kunnen ook medicijnen in bepaalde gevallen een oplossing vormen.
Ongelukjes voorkomen bij incontinentie
Bij urine-incontinentie heb je zelf niet de volledige controle over je blaas. Zo kan er overdag urine in je ondergoed belanden. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om dit tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld Tena incontinentiemateriaal proberen. Het incontinentiemateriaal vangt de urine op, waardoor je ondergoed niet nat wordt. Tena heeft incontinentiemateriaal voor zowel mannen als vrouwen. Zo is Tena Lady specifiek ontworpen voor het vrouwelijk lichaam. Voor mannen is er Tena Men.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.