Slapen met smartphone? Slecht idee!

Slaap is een van de belangrijkste menselijke behoeften. De invloed van de smartphone op ons slaapcomfort is echter behoorlijk negatief. Nog even snel de sociale netwerksites bekijken voor het slapengaan, of nog even digitaal een hoofdstuk lezen uit die spannende e-roman? Slecht idee! Onderzoek toont namelijk aan dat het gebruikmaken van je smartphone vlak voor het slapengaan een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van slapen.

Blauw licht en een verkorte nacht

Met name het blauwe licht van de smartphones zorgt daarvoor. Daardoor worden de menselijke hersencellen geprikkeld en worden ze tot activiteit gestimuleerd. Vlak voor de nachtrust is dat niet de bedoeling, want het leidt ertoe dat in slaap vallen moeilijker wordt. Daarnaast slokt het bekijken van alle websites en het reageren op de laatste berichten en e-mails stiekem behoorlijk wat tijd op. Het gevolg? Een verkorte, en misschien zelfs wel te korte nachtrust!

Wat is het gevolg van slecht(er) slapen?

Slapen is belangrijk voor de mens. Een gemiddeld mens heeft minimaal zeven tot acht uur slaap per dag nodig. Die hoeveelheid verschilt echter van mens tot mens en heeft ook met zaken als leeftijd te maken. De absolute ondergrens is zes uur slaap per nacht. Slaapt u minder, dan leidt dat tot verschillende klachten, zoals vermoeidheid overdag, een verminderd energieniveau en meer fysieke klachten. Mensen die slechter slapen, leven niet alleen korter, maar hebben ook sneller last van gewichtstoename en ze presteren minder goed.

Opvallend veel mensen hebben last van een matige of slechte nachtrust. Enkele weetjes over slapen op een rijtje:

  • Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking slaapt gemiddeld minder dan zes uur per nacht.
  • De gemiddelde Nederlander slaapt zeven uur per nacht, waar de meeste volwassenen acht uur slaap nodig hebben.
  • Smartphones en vergelijkbare producten hebben aantoonbaar een negatieve invloed op het slapen.
  • Mensen die (te) kort slapen, hebben driemaal zoveel kans om last te krijgen van overgewicht. Minder slapen betekent ook meer en sneller rimpels krijgen!
  • Daglicht en slaap hebben een directe relatie. Des te meer daglicht een mens geniet, des te beter is de nachtrust.

Weg met de digitale schermen in de slaapkamer!

Niet alleen de smartphones, maar ook de televisies, computerschermen en e-readers hebben een slechte invloed op het slapen. Het blauwe licht dat van de schermen afspat, zorgt voor een verhoogde hersenactiviteit – en dus voor moeilijker in slaap vallen. Wilt u genieten van een goede nachtrust, dan is het aan te raden om in de uren voor het slapengaan geen gebruik meer te maken van deze producten. Lees een goed boek, luister naar wat (rustige) muziek of voer een leuk gesprek met de gezinsleden. Het zal leiden tot een langere en betere nachtrust en dus tot fijnere dagen!


Relevante artikelen
3 reacties
  1. Zo, dat wist ik helemaal niet! Ga erop letten ’s avonds.

    1. Zeker iets om in de gaten te houden!

  2. Joepie, ik ga nu slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips