Schaaf- en snijwonden

Een schaafwond is een opengeschuurd stuk huid of slijmvlies. Een schaafwond is gewoonlijk een kleine verwonding, maar kan ernstig zijn als de wond groot is of als er lichaamsvreemde stoffen in de wond komen. Symptomen zijn onder andere een huid die er geschaafd en geïrriteerd uitziet, bloedende wond, pijn die kort duurt en na drie tot vijf dagen korstjes op de schaafwond. U behandelt een schaafwond door de wond zo snel mogelijk uit te wassen met gewone zeep en water (indien nodig met een zachte borstel schoonmaken).

Leg een verbandgaasje op de wond om verder schaven te voorkomen. Als er vuil in de wond zit of als de wond te pijnlijk is om goed schoon te maken, moet u medische hulp inroepen. Was de schaafwond elke dag uit. Als er korstjes opkomen of als er vocht uit de wond komt, moet u de wond in warm water met wat afwasmiddel houden. Bedek de wond overdag met verband maar laat deze ’s nachts onbedekt. Bij een infectie moeten er antibiotica worden toegediend. De schaafwond geneest binnen drie tot tien dagen, afhankelijk van de plaats van de wond.

schaafwond

Een verscheuring in de huid is een snijwond met scherpe of gekartelde randen. Kenmerken en symptomen zijn onder andere allerlei snijwonden in de huid, pijn op de plaats van de snijwond, bloeden (vooral bij verwondingen van de hoofdhuid of het voorhoofd) en opzwellen, roodheid en gevoeligheid rond de wond. De behandeling bestaat onder meer uit eerste hulp en bij hevig bloeden het bedekken van de wond met een doek of de handen, waarbij de wond stevig wordt dichtgedrukt totdat de medische hulp arriveert. Als de wond niet al te erg bloedt, moet u de wond voorzichtig schoonmaken met zeep en water en vervolgens naar een huisarts of de eerste hulp van een ziekenhuis gaan om de wond te laten hechten.

snijwond

Volg in beide gevallen de instructies van de arts op om de wond zelf te verzorgen. Deze wonden genezen gewoonlijk binnen twee weken als zij op de juiste manier zijn gehecht en niet zijn ontstoken. De hechtingen worden gewoonlijk na ongeveer tien dagen verwijderd. Er kunnen enige ongemakken optreden als de wond binnen zes tot twintig uur begint te zwellen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips