Poort-theorie

Een andere populaire westerse theorie voor het verklaren van het succes van acupunctuur is de poort-theorie. Onder de huid bevindt zich een uitgebreid netwerk van zenuwen en de meeste van de belangrijke zenuwbundels van dit netwerk vallen samen met de meridiaanlijnen van de acupunctuur.

Eenvoudig gezegd geven deze zenuwen prikkels door aan de hersenen, waar ze omgezet worden in sensaties en ons informatie geven over ons lichaam. De poort-theorie zegt dat het doorgeven van prikkels wordt toegestaan of voorkomen door ‘poorten’ die of open of gesloten zijn, afhankelijk van de balans tussen zenuwen met een prikkelende en zenuwen met een remmende invloed. Men denkt dat acupunctuur van invloed is op de prikkeloverdracht naar het centrale zenuwstelsel, waardoor bepaalde neurologische ‘poorten’ gesloten worden om zo de overdracht van pijnprikkels van andere delen van het lichaam te blokkeren. Dit is effectief in het bestrijden van pijn, de oorzaak blijft echter bestaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips