Pest

Pest is een zeer besmettelijke infectieziekte, veroorzaakt door de bacterie: pasteurella pestis, die in de Middeleeuwen veelvuldig en in de 14e eeuw zelfs epidemisch, zie epidemie in Europa voorkwam (de ‘zwarte dood’).

Twee vormen worden onderscheiden:

1) de builenpest die in het algemeen door vlooien van ratten en andere knaagdieren op de mens wordt overgedragen;
2) de longenpest, door aanhoesten overgebracht van mens op mens.

De ziekte heeft een zeer snel verloop en was vroeger bijna altijd dodelijk, met name de longenpest. De builenpest is in vergelijking daarmee minder gevaarlijk. Eerst treden koorts en koude rillingen op, dan uitputting, delirium, hoofdpijn en braken. Bij ernstige vormen van de ziekte wordt bloed opgegeven, treden huidbloedingen op en zwellen de lymfknopen in de liesstreek, okselholte en hals sterk op. De gezwollen lymfknopen in de liesplooi, waarvan de verzwering kan doorbreken, worden bubonen genoemd (liesbuilen).

Pest

In de westerse wereld is de ziekte zeldzaam geworden; een enkele maal wordt hij nog vastgesteld bij eekhoorns en andere knaagdieren. Endemisch, zie endemie, is de het bij mensen voornamelijk in havensteden in Afrika en Azië in de vorm van builenpest.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips