Isotopen scan

Bij deze manier van beeldvorming wordt gebruik gemaakt van kleine hoeveelheden radioactief materiaal (radio-isotopen) die vastzitten aan verschillende stoffen (radiofarmaceutica).

Het preparaat komt het lichaam binnen doordat het wordt ingespoten, ingeademd of ingeslikt. Speciale detectoren zorgen dan voor beelden van de radio-isotopen in de inwendige organen, waardoor de dokter grootte, vorm en functie van de organen kan bestuderen. Met behulp van de plaatjes kan ook onderscheid worden gemaakt tussen normaal en abnormaal weefsel. Deze manier van scannen is eigenlijk het omgekeerde van een traditionele röntgenfoto: in plaats van dat de stralen van buiten het lichaam komen, bevindt de stralingsbron zich in het lichaam.

Tot op zekere hoogte wordt het radioactieve materiaal door het hele lichaam verspreid. Daarom wordt dit type scanning niet gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding – tenzij de benodigde informatie van levensbelang is en niet op andere wijze kan worden verkregen. Als u borstvoeding geeft of denkt zwanger te zijn, stel de dokter dan op de hoogte voordat met enig radio-isotopenonderzoek wordt begonnen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. goedendag, wat is het verschil tussen petscan en isotopenscan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips