Gapen

Gapen is een heel normaal verschijnsel tegen bedtijd, als het lichaam moe is, bij verveling, of bij een wat laag gehalte aan zuurstof in het bloed, zoals dat kan optreden in een rokerige of slecht geventileerde ruimte, en bij een lege maag. Dit laatste dan als gevolg van een laag suikergehalte in het bloed. Vandaar dat in zo’n geval ook wel wordt gesproken over ‘geeuwhonger’. Hiermee hangt samen dat mensen met suikerziekte nogal eens gapen.

Verder is er over geeuwen niet zoveel bekend. Iedereen weet dat gapen vaak erg aanstekelijk werkt, maar niemand weet eigenlijk hoe dat nu komt. Voor gapen worden ook wel oorzaken genoemd als een onbewust verlangen om naar bed te willen of als een manier om zich aan moeilijke situaties te willen onttrekken.

gapen

Is, zoals gezegd, gapen bij de mens vaak een teken dat de bedtijd is aangebroken, bij dieren ligt dat vaak net andersom. Let bijvoorbeeld maar eens op een hond. Als hij wakker wordt, is geeuwen vaak een van de eerste dingen die hij doet.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips