Duizeligheid bij ouderen een veel voorkomend probleem

Voor veel 65-plussers, en nog meer 75-plussers, vormt duizeligheid een van de belangrijkste redenen om de huisarts te bezoeken. De klachten verschillen van een licht gevoel in het hoofd, tot hevige hoofdpijn en het gevoel van flauwvallen. Hieronder leest u vijf tips die verlichting kunnen bieden en u kunnen helpen bij duizeligheid.

  1. Drink voldoende water

Dehydratie, ofwel een tekort aan vocht, kan grote gevolgen hebben voor uw lichaam. Vocht speelt een belangrijke rol bij het oplossen van voedingstoffen, het transport van voedings- en afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om, verspreid over de dag, zo’n anderhalf tot twee liter water te drinken.

  1. Rustig overeind komen

Tijdens het zitten, of liggen, zorgt de zwaartekracht ervoor dat uw bloed zich naar beneden verplaatst en dat uw bloeddruk daalt. Normaal gesproken lost uw lichaam dit snel op, maar naarmate u ouder wordt kan dit regelsysteem minder goed functioneren. Uw hersenen krijgen hierdoor even te weinig zuurstof, met duizeligheid of flauwvallen tot gevolg. Dit kunt u voorkomen door rustig op te staan, of uw buikspieren aan te spannen en uw benen te kruisen. Houden de klachten aan? Ga dan even liggen met uw benen omhoog.

  1. Schaf een traplift aan

Ervaart u duizeligheid bij inspanning, zoals bijvoorbeeld bij traplopen? Dan kan een traplift een uitkomst bieden. Een traplift beschikt altijd over diverse veiligheidsmaatregelen en kan uitgevoerd worden met een automatisch draaibare zitting. Zo kunt u altijd veilig op- en afstappen. De prijs van uw traplift is afhankelijk van uw situatie, uw trap en uw wensen. Vraag daarom een vrijblijvende offerte aan.

  1. Beweeg regelmatig

Een vermindering in spierkracht en een slechte conditie kunnen ook zorgen voor duizeligheid. Het advies is daarom om voldoende en regelmatig te bewegen. Een half uur extra bewegen kan al helpen. Lukt dat niet in één keer? Splits het dan op in kortere periodes en maak bijvoorbeeld drie wandelingen van tien minuten. Een oefen- of fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen. Datzelfde geldt natuurlijk voor balans- en krachttraining, waarmee u uw evenwicht kunt verbeteren.

  1. Overleg met uw huisarts

Bij aanhoudende of terugkerende duizeligheidsklachten is het altijd verstandig om te overleggen met uw huisarts. Misschien kan de huisarts de dosering van uw medicatie aanpassen, of helpen met het aanpakken van spanning, stress of angsten. Eventueel kunt u doorverwezen worden naar een specialist, voor uitgebreid onderzoek.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips