Begraven of cremeren, waar kies jij voor?

Op de dag van een overlijden komt veel bij kijken. Een van de eerste vragen waar een antwoord op mag komen, is of de overledene begraven of gecremeerd wilt worden. Deze vraag is echter ook een vraag die we onszelf mogen stellen, juist nu we er nog zijn. Zodoende is het duidelijk voor onze omgeving, als het moment zich aandient. Waar kies jij voor: begraven of cremeren?

Sinds 2003 kiezen steeds meer mensen voor een crematie dan voor een begrafenis. In 2013 werd 61 procent van de overledenen gecremeerd en dit aantal groeit. Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Deels heeft dit te maken met de opstelling van de kerken te maken die de keuze voor begraven of cremeren sinds de jaren zestig hebben overgelaten aan de gelovigen zelf.

Geld speelt ook een belangrijke rol bij de keuze voor een crematie of een begrafenis. In de meeste regio’s is een begrafenis veel duurder dan een crematie. Mensen moeten steeds meer betalen voor de grafrechten en een grafmonument kost doorgaans ook aardig wat geld. Daarbij willen veel mensen hun nabestaanden niet achterlaten met de kosten voor het verlengen van de grafrechten. Als geld een rol speelt, zijn er tegenwoordig ook begraafplaatsen die een budgetpakket aanbieden. Dit bestaat bijvoorbeeld uit een algemeen graf en een half uur dienst in de aula.

Naast religieuze en financiële overwegingen is het in de keuze tussen begraven of cremeren ook goed om te kijken naar de praktische overwegingen. Vanuit het verleden kozen veel mensen voor begraven, omdat de nabestaanden behoefte hadden aan een plek om naar toe te gaan. Uiteraard is die behoefte er nog steeds en dan kan een begraafplaats juist het verschil maken. Tegenwoordig zijn er echter ook bij crematies allerlei mogelijkheden voor een herdenkingsplek. Daarbij is een urn met de as makkelijk mee te verhuizen, mocht een nabestaande een eind verderop gaan wonen.

Het is een goed idee om eens stil te staan bij wat jou precies aanspreekt, ook als je nog niet in een bejaardenhuis zit. Kijk wat je wensen zijn, wat bij je past en informeer eens bij een begraafplaats of crematorium of jouw wensen kunnen worden uitgevoerd. Een aantal crematoria en begraafplaatsen heeft jaarlijks een open dag. Het is een laagdrempelige manier om te kijken wat voor soort uitvaart jou het meeste aanspreekt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips