Artroscopie

Tot 1972, toen de artroscoop werd geïntroduceerd, was er altijd een operatie nodig om een gewricht van binnen te bekijken. Daarbij hoorde langdurige ziekenhuisopnames en een vrij lange herstelperiode die gepaard ging met veel pijn. Tegenwoordig worden vooral de kleinere afwijkingen met behulp van de artroscopie behandeld en alleen voor grotere operaties, zoals een hersteloperatie van de kniebanden of ingrepen in het schoudergewricht moet er een operatiewond gemaakt worden.

artroscopie

Het apparaat

De artroscoop (van arthros voor gewricht en skopein dat kijken betekent) bestaat uit een buis en een optisch systeem van vergrotende lenzen en een glasvezel lichtbron.

Methode

Na toediening van verdoving (plaatselijk of algemeen) wordt een kleine insnijding gemaakt aan een kant van het te onderzoeken gewricht (de knie, de schouder of een ander gewricht). De snede is zo klein dat deze na afloop van het onderzoek niet eens meer gehecht hoeft te worden.

Daarna wordt de buis het gewricht binnen gebracht en via het oogstuk of op een aan het apparaat verbonden projectiescherm kan de onderzoeker het binnenste van het gewricht zien. Soms wordt een steriele vloeistof in het gewricht gespoten om de gewrichtsholte te vergroten en afwijkingen beter zichtbaar te maken.

Mogelijkheden

Als de artroscoop eenmaal binnen het gewricht is, biedt deze niet alleen de gelegenheid de weefsels goed te bekijken, maar met behulp van speciale hulpstukken kunnen ook kleine operaties worden verricht, zoals een proefexcisie nemen uit de weefsels, het verwijderen van kleine stukjes kraakbeen, en een meniscusscheur of andere knieproblemen verhelpen. De artroscopie is ook van grote waarde gebleken bij het vaststellen van bepaalde gewrichtsziekten.

Herstel

In tegenstelling tot de ouderwetse operaties, waarbij het gewricht zelf werd open gesneden, is er slechts korte tijd nodig om na een artroscopie te herstellen. Het onderzoek duurt nauwelijks een uur en de meeste patiënten kunnen na korte tijd weer naar huis. Hoewel het gewricht enkele dagen niet volop belast mag worden, kunt u met de meeste activiteiten weer direct beginnen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips