Ook last van FOMO: Fear of Missing Out?

Herken je het volgende? Je hebt besloten om dit weekend niets te doen en lekker tot rust te komen. Je voelt je relaxed en hangt wat op de bank, totdat je je telefoon erbij pakt en Facebook checkt. Je ziet foto’s voorbijkomen van je vrienden die aan het feesten zijn. Of je spot een post van een vriendin die net een marathon heeft gelopen en vol trots haar medaille showt. Je denkt alleen maar, dit had ik ook kunnen meemaken of daar had ik ook bij kunnen zijn. Je voelt je onrustig en naar, omdat je al deze dingen nu mist. Dit gevoel wordt FOMO genoemd; Fear of Missing Out. Wat is het? En wat doe je eraan?

Wat is Fear of Missing Out?

Fear of Missing Out (FOMO) betekent letterlijk vertaald de angst om iets te missen. Dit kan een feestje, festival of concert zijn, maar ook een sportwedstrijd of een bijeenkomst van je sportclub.

Onder wie komt FOMO voor?

FOMO komt het meest voor onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar oud. Ze zijn bang om buiten de groep te vallen als ze iets leuks of belangrijks missen. FOMO staat in directe lijn met social media. Het is wel iets dat altijd al heeft bestaan, alleen was het vroeger in mindere mate aanwezig. Toen was het immers niet mogelijk om continu te checken wat je vrienden aan het doen waren.

Waar komt FOMO vandaan?

De angst om iets te missen, is natuurlijk niets nieuws. Mensen willen altijd een antwoord op een vraag weten. Als je niet naar een feestje of wedstrijd gaat, weet je ook niet hoe het was, welke vrienden er waren en wat er is gebeurd. Bovendien kan je dan geen vragen beantwoorden die voor jou belangrijk zijn en dit maakt je onzeker. Zo weet je niet of anderen jou aardig vinden en of je nog wel bij de groep hoort.

Wat zijn de symptomen van FoMo?

Als je veel last hebt van FOMO dan voel je je vaak onrustig, lusteloos en soms ook angstig. Je wilt overal bereikbaar zijn, op de hoogte zijn van alles en je checkt je telefoon 24/7. Dit doe je zelfs als je al in bed ligt en wilt slapen. Iets dat weer leidt tot slapeloosheid of slaapgebrek.

Door je Fear of Missing Out is het moeilijk om te genieten van een relaxt, ontspannen moment. De angst om iets groots of belangrijks te missen is continu aanwezig. Door het angstige en onrustige gevoel, besluit je vaak om wel naar dat ene feestje of die bijeenkomst te gaan. Ook als je moe bent of geen zin hebt.

Nomophobia

Een ander bijkomend symptoom van FOMO is Nomophobia. Dit is de afkorting van ‘No Mobile Phobia’. Hierbij ervaar je angst en paniek als je je telefoon niet kunt gebruiken. Dit betekent namelijk dat je je vrienden niet kunt volgen en geen contact meer met ze kan hebben.

Wat kun je doen om Fomo te verminderen?

Iedereen heeft wel een beetje last van FOMO. Het is namelijk menselijk gedrag. Je komt er dus nooit helemaal vanaf. Wel zijn er verschillende manieren om dit gedrag te verminderen. Dit kan namelijk met de onderstaande tips:

  • Houd bij hoe vaak je social media checkt
  • Bereken hoeveel geld je maandelijks bespaart
  • Zet je smartphone een aantal uren per dag op vliegtuigstand
  • Geniet meer van het moment

Houd bij hoe vaak je social media checkt

Houd eens een week lang bij hoe vaak je jouw telefoon pakt om Facebook, Instagram of Twitter te checken. Hier zijn speciale apps voor. Je schrikt ervan hoeveel uur per week of per dag je hieraan kwijt bent. Uren die je ook had kunnen besteden aan nuttigere of leukere activiteiten. Door bij te houden hoe vaak je social media checkt, word je je veel bewuster van je gedrag. Hierdoor zal je je telefoon minder snel pakken.

Bereken hoeveel geld je maandelijks bespaart

Fear of Missing Out zorgt niet alleen voor stress en onrust, maar ook voor een lege portemonnee. Door je angst om dingen te missen, zeg je niet snel nee tegen een feestje of een concert. Dit betekent dat je elke maand onnodig veel geld uitgeeft. Bereken eens hoeveel geld die uitjes en feestjes je elke maand kosten. Waarschijnlijk is dit honderden euro’s. Dit geld had je natuurlijk ook kunnen sparen voor iets anders wat je graag wilt, zoals een nieuwe auto, televisie of fiets. Als je eenmaal weet hoeveel geld die feestjes je maandelijks kosten, wordt het veel gemakkelijker om eens wat vaker nee te zeggen. Bovendien begrijpen je vrienden je echt wel dat je niet altijd met ze mee op stap kunt gaan.

Zet je smartphone een aantal uren per dag op vliegtuigstand

Zet je smartphone een aantal uren per dag op vliegtuigstand of zet deze uit. Je krijgt dan geen meldingen op je telefoon en hierdoor beperk je de prikkels. Doordat je geen meldingen binnenkrijgt, voel je minder snel de drang om op social media te kijken.

Geniet meer van het moment

Heb je nee gezegd tegen een avondje stappen en ben je nu toch bang dat je iets mist? Bekijk het dan luchtig en bedenk je dat er nog heel wat feestjes volgen waar je wel bij kunt zijn. Dit geeft je een positiever gevoel. Geniet er meer van wat je op dit moment aan het doen bent.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips