Het gedrag van uw baby

Het gedrag van uw baby wordt bepaald door zijn slaap-, huil- en eetpatroon. Een baby die snel in slaap valt, weinig huilt en een voorspelbaar eetpatroon heeft, is gemakkelijk voor de ouders. De overgevoelige, prikkelbare baby, die met onregelmatige tussenpozen gevoed moet worden en weinig slaapt, vraagt meer aandacht. Normaal babygedrag omvat een grote verscheidenheid aan patronen. Veel ouders stellen de vraag: “Hoe weet ik dat wat ik doe goed is? Kan ik mijn pasgeboren baby verwennen?” Het gedrag van uw baby beïnvloedt uw manier van opvoeden. Aanvankelijk is het gedrag van pasgeborenen een reactie op hun onmiddellijke lichamelijke behoeften. Hun emotionele behoeften zijn echter net zo belangrijk. Pasgeborenen moeten gerustgesteld en vastgehouden worden; ze moeten uw stem horen en uw glimlach zien.

Het gedrag van uw baby

Nog niet zo lang geleden dacht men dat een pasgeborene gemakkelijk verwend kon worden en daarom alleen opgepakt moest worden als dat nodig was. Als een baby om een andere reden dan honger of een vieze luier huilde werd het gejammer vaak genegeerd. Tegenwoordig weten deskundigen dat het beter is er aandacht aan te besteden. Vóór de geboorte werd aan al de behoeften van de baby onmiddellijk voldaan. De baarmoeder is een omgeving die ononderbroken veiligheid en geruststelling biedt en daar heeft de baby ook buiten de baarmoeder behoefte aan. De meeste pasgeborenen huilen snel en willen vaak geknuffeld en gerustgesteld worden. Onderzoek heeft aangetoond dat het langer duurt voordat baby’s gekalmeerd zijn naarmate de ouders langer wachten met troosten. Baby’s die tijdens de eerste maanden veel getroost zijn huilen als ze wat ouder zijn minder vaak en korter. In plaats van aanhankelijke peuters te worden, zullen deze baby’s vaker een gezonde onafhankelijkheid ten toon spreiden.

Starre voedingsschema’s zijn tegenwoordig vervangen door flexibele schema’s die rekening houden met de behoeften van baby en gezin. Ouders worden aangemoedigd om hun pasgeboren baby veel te knuffelen en aan zijn onmiddellijke behoeften te voldoen, of het nu om eten of om troost gaat. De voornaamste boodschap is: geniet van uw baby. In de loop van de tijd zult u veel over het gedrag van uw baby te weten komen door te onthouden wat goed werkt en te leren van wat niet werkt. Wat vindt uw baby leuk? Hoeveel opwinding kan uw baby aan? Hoe kunt u uw baby helpen tot rust te komen? De eerste paar maanden zijn daarbij erg belangrijk.

Veel ouders onderschatten het vermogen van hun baby om zonder hulp van mama of papa te kalmeren. Dat doet de baby bijvoorbeeld door op zijn duim of handje te sabbelen, naar een zich herhalend geluid te luisteren of naar een interessant voorwerp te kijken. Als uw baby deze vaardigheden gaat vertonen, is het belangrijk te weten wanneer u tijdens een drukke periode moet ingrijpen en wanneer u uw baby moet laten proberen zichzelf te kalmeren. Wat het huilen van uw baby betekent zult u proefondervindelijk moeten leren. Kijk naar de omstandigheden om het aantal mogelijke oorzaken te verkleinen. Is het tijd voor de volgende voeding? Is de baby al een hele poos wakker geweest? Moet de luier verschoond worden? Is er teveel lawaai of drukte om de baby heen?

Meer info over ouderschapsverlof
Wiegen helpt bij veel verschillende oorzaken van huilen. Een huilende baby zal vrijwel altijd kalmeren als hij gewiegd wordt, tenzij hij honger heeft.

Probeer de specifieke behoeften van uw baby te begrijpen en probeer daar zo goed mogelijk op in te spelen.

Als u en uw baby wat meer aan elkaar gewend zijn, kunt u beginnen met het ontwikkelen van een schema waar beiden zich prettig bij voelen. De slaaptijden, bijvoorbeeld, hoeven niet alleen bepaald te worden door uw baby’s slaapbehoefte, maar kunnen mede bepaald worden door uw eigen behoefte aan rust en vrije tijd. Naarmate uw baby groter wordt, zal het gemakkelijker worden een vast schema te ontwikkelen en hoeft u niet meer zo flexibel te zijn als in de eerste maanden.

Babygehuil kan behoorlijk op de zenuwen werken, maar u moet een baby nooit ruw behandelen. Als een baby heen en weer geschud of op een andere manier ruw behandeld wordt, kan hij hier onherstelbare schade aan overhouden of zelfs overlijden. Soms kunt u beter even een “time-out” nemen, terwijl de baby wordt verzorgd door iemand in wie u vertrouwen heeft. Vraag advies aan uw huisarts of op het consultatiebureau als u het gevoel heeft dat u niet meer met het gehuil van uw baby kunt omgaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips