Wat is normale slaap?

Slaap’ is het woord dat wij gebruiken om zowel een biologische toestand als een gedrag te definiëren, waarbij wij rustig zijn en betrekkelijk weinig reageren op prikkels uit de omgeving. Slaap komt regelmatig terug en is gemakkelijk te doorbreken (anders dan bijvoorbeeld een coma). De meeste mensen brengen ongeveer eenderde deel van hun leven door in de toestand van bewusteloosheid die slaap heet; ongeveer zeven tot acht uur per nacht voor een volwassene van middelbare leeftijd. Wanneer wij niet genoeg slaap krijgen, kunnen wij ons minder alert en fit voelen – of verward en vermoeid.

Gebrek aan slaap heeft niet alleen invloed op onze energie, maar ook op ons geestelijk en sociaal functioneren. Het is gebleken dat een langdurig tekort aan slaap ook bij normale mensen hallucinaties en waandenkbeelden kan veroorzaken en zelfs een psychose. Het is zo algemeen bekend dat lange perioden zonder voldoende slaap de mens desoriënteren en demoraliseren dat gedwongen slaaponthouding een veel gebruikte techniek is bij hersenspoelingen.

De slaappatronen variëren sterk met de leeftijd. Een pasgeboren kind kan wel de helft van zijn totale slaapduur doorbrengen in REM-slaap en hij kan vijf tot zes keer per dag slapen. Jonge kinderen vallen onmiddellijk in REM-slaap, terwijl volwassenen eerst andere stadia van slaap moeten doormaken. Sommige onderzoekers hebben de mogelijkheid geopperd dat de frequentie van REM-slaap bij pasgeborenen misschien een behoefte weerspiegelt aan stimulering van binnenuit, om het centraal zenuwstelsel de gelegenheid te geven op een ordelijke manier te rijpen. Anderen veronderstellen dat de REM-slaap eventueel een rol speelt bij de verwerking van nieuwe informatie, die op de kinderleeftijd in een zeer hoog tempo wordt opgenomen. Naarmate het kind groeit komt er meer regelmaat in de slaapgewoonten: frequente, onvoorspelbare slaapperioden maken plaats voor twee dutjes overdag, die later overgaan in één. Daarna volgt het volwassen patroon van één lange nachtelijke slaapperiode zonder slapen overdag.

Op de oudere leeftijd keren veel mensen echter terug naar het patroon van frequente dutjes overdag en minder slaap ’s nachts. Deze slaappatronen variëren per individu, afhankelijk van de neurologische ontwikkeling en andere factoren, maar in grote lijnen is dit toch het normale patroon in de loop van het menselijk leven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips