Prikkelbare Darm Syndroom

Veel westerlingen hebben af en toe een aanval van het prikkelbare darmsyndroom. Omdat mensen met dit syndroom vaak in stilte lijden zonder met hun klachten naar de dokter te gaan, is het aantal mensen met deze kwaal onbekend.

Wat is een spastische dikke darm?

Het prikkelbare darmsyndroom wordt vaak ’spastisch colon’ genoemd. Het is waarschijnlijk het gevolg van abnormale spieractiviteit van de darmwand. De oorzaken van deze abnormale werking variëren. Soms kan de werking verergerd worden door speciaal voedsel, maar bij velen die aan het prikkelbare darmsyndroom lijden, zijn chronische stress en depressie misschien wel de voornaamste oorzaken of dragen op zijn minst bij aan de opvlammingen van de verschijnselen. Het prikkelbare darmsyndroom begint vaak in de late tienerleeftijd of bij jonge volwassenen. Het wordt vaker bij vrouwen gezien.

Diagnose

Hoe kunt u weten of u een prikkelbare darmsyndroom hebt? Buikpijn en verandering in het ontlastingspatroon zijn de belangrijkste klachten. De pijn die hevig kan zijn, kan overal in de buik zetelen. Maagklachten, zuurbranden en misselijkheid kunnen ook voorkomen. Kenmerkend is dat de verschijnselen na de maaltijd optreden en na ontlasting tijdelijk minder zijn. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom klagen vaak over een vol gevoel en laten forse winden, hetgeen ook opluchting geeft. Obstipatie is ook een veel voorkomende klacht. De ontlasting komt er als korrels, kleine balletjes of als linten uit. Veelal maken mensen met het prikkelbare darmsyndroom wegens de chronische obstipatie misbruik van laxeermiddelen. Ook diarree kan voorkomen, zij het minder vaak.

Hoe beperkt u de verschijnselen?

Het prikkelbare darmsyndroom is een chronische afwijking die in iemands leven op en af kan gaan. Er zijn echter maatregelen die u kunt nemen om de symptomen tot een minimum te beperken. Ga naar de huisarts. De verschijnselen van het prikkelbare darmsyndroom kunnen lijken op die van een ernstige ziekte. Het is belangrijk dat er een volledig onderzoek wordt verricht, in het bijzonder wanneer de klachten pas geleden zijn ontstaan, om er zeker van te zijn dat de klachten niet door iets ernstigers veroorzaakt worden. Rectaal onderzoek en coloninloopfoto’s kunnen zonodig worden gemaakt. Als u weet dat uw verschijnselen niet door een gevaarlijke ziekte worden veroorzaakt, geeft dat geruststelling en vermindert het mogelijk de stress die het prikkelbare darmsyndroom verergert.
Kies voedsel zorgvuldig uit. Als bepaald voedsel de verschijnselen veroorzaakt, moet u het niet meer eten. Soms helpt een vezelrijk dieet dat vers fruit, groente en extra vezels bevat. Sommige mensen krijgen hierdoor echter meer last van het volle gevoel en winden laten.

Vermijd geen voedsel dat slechts één keer verschijnselen heeft gegeven. Voordat u dit voedsel niet meer eet, moet u er zeker van zijn dat het steeds dezelfde klachten geeft. Veel mensen met het prikkelbare darmsyndroom beperken hun dieet tot slechts enkele keuzen en voelen zich zo nog slechter. Vaak voelen ze zich beter bij terugkeer naar een meer gevarieerd dieet. Sommige soorten voedsel veroorzaken hinder als ze in grote hoeveelheden worden genuttigd, maar niet in kleine porties of als deel van de maaltijd.
Zogenaamde bulkvormers, die de natuurlijke, plantaardige psylliumvezels bevatten, zijn zonder recept verkrijgbaar en kunnen zowel obstipatie als diarree verlichten. De huisarts zal in sommige gevallen een middel tegen de krampen proberen. Dit medicijn kan de kwaal tijdelijk verbeteren, maar het moet niet gedurende lange tijd worden ingenomen.

Zogenaamde biofeedback technieken kunnen ook van nut zijn om de stress te verminderen. Hierbij worden de samentrekkingen van de dikke darm op een scherm zichtbaar gemaakt. De persoon geeft er zich aldus rekenschap van dat emoties, stress, enzovoort invloed uitoefenen op deze samentrekkingen van de dikke darm. Van belang is te onthouden dat het prikkelbare darmsyndroom niet leidt tot ernstiger ziekten.


Relevante artikelen
1 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips