Urineverlies: niet voor schamen, wel erkennen en aanpakken


‘Ik plaste bijna in m’n broek van het lachen.’ Het is een gevleugelde uitdrukking geworden, maar voor veel mensen is het geen grapje maar realiteit. Bijna zes procent van vrouwen in de leeftijdscategorie 30-39 heeft last van onvrijwillig urineverlies. Een belangrijke veroorzaker hiervan is zwangerschap. Het cijfer loopt alleen maar op in de hogere leeftijdscategorieën: meer dan een kwart van vrouwen van 75 jaar en ouder heeft last van incontinentie. Bij mannen liggen de cijfers een stuk lager, hoewel het in deze leeftijdscategorie toch één op de acht mannen met hetzelfde probleem kampen. Toch wordt er weinig over gesproken, omdat het voor velen een bron van schaamte is. En dat is jammer, want je hoeft je natuurlijk helemaal niet te schamen voor de werking van je lichaam.

Praat met je huisarts

Erkennen dat je last hebt van incontinentie is niet fijn. Het liefst houd je het voor jezelf. Toch los je daar niets mee op, terwijl er wel degelijk mogelijkheden zijn om er op een comfortabelere manier mee om te kunnen gaan. In gesprek gaan met je huisarts over dit onderwerp is verstandig. Deze kan je handvaten bieden die je leven toch een stukje prettiger maken. Heb je overgewicht, dan kan het zijn dat de huisarts je aanraadt om af te vallen. Mensen met obesitas hebben namelijk een zes keer grotere kans om incontinent te worden. Obesitas verhoogt namelijk de druk in de buik en de blaas, tast de spieren van de blaas aan en bevordert afwijkingen van de bekkenbodem.

Bekkenbodemtherapie: intiem, maar nuttig

Een methode om het probleem van incontinentie aan te pakken is bekkenbodemtherapie. Deze wordt gegeven door een fysiotherapeut met een speciale opleiding op het gebied van de bekkenbodem. De therapie is gericht op bewustwording van de bekkenbodemspieren en andere spieren rond het bekken. Je leert de verschillende spieren aan te spannen en ook weer te ontspannen. Het is wel een intieme therapie, waarbij schaamte een drempel kan vormen. Een deel van het bijbehorende onderzoek naar het functioneren van je bekkenbodem gebeurt intern. Bij mannen betekent dat een anaal onderzoek, bij vrouwen afhankelijk van of de klachten betreffen hebben op urine of ontlasting respectievelijk vaginaal of anaal. Er worden verschillende technieken gebruikt tijdens de therapie, zoals elektrostimulatie, ontspanningsoefeningen en myofeedback. De resultaten zijn verschillend: van 27 tot 90 procent verbetering. Soms vermindert de hoeveelheid urineverlies per keer, en soms verminderen (of verdwijnen) de periodes van incontinentie.

Incontinentiemateriaal van Abena

Door het juiste incontinentiemateriaal kan de kwaliteit van leven van hulpbehoevenden in de zorg flink verbeterd worden. Abena heeft hierin voorzien met een volledige lijn van producten voor mensen die last hebben van onvrijwillig urineverlies. Er zijn verschillende producten voor licht tot matig urineverlies tot (zeer) zwaar urineverlies. Deze zijn er speciaal voor vrouwen én voor mannen, uiteraard aangepast in vorm voor optimaal comfort. Je wilt immers niet de hele dag herinnerd worden aan je incontinentie door een inlegverband dat onprettig zit. Voor vrouwen die recentelijk een kind gebaard hebben is er een speciaal kraamverband voor de eerste dagen na de bevalling. Naast inlegverband is zijn er ook broekjes en slips die urine kunnen opvangen.

Combinatie therapie en incontinentiemateriaal

Uiteraard is een combinatie van beide zinnig: incontinentiemateriaal gebruiken om vrijer te kunnen leven met je urineverlies, en bekkenbodemtherapie om het probleem te reduceren. Hoewel het niet fijn is om er voor uit te komen, is de erkenning van je incontinentie een investering in jezelf en jouw plezier in het leven. Als je op een comfortabele manier mee kunt leven met deze werking van je lichaam, zal je het minder nodig vinden om je te schamen. Wanneer je vrijuit kunt schaterlachen op een gezellig feestje is het leven uiteindelijk toch een stuk leuker!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips