Zwangerschapskalender – week 1 van je zwangerschap

In week 1 van je zwangerschap ben je nog helemaal niet zwanger, maar eigenlijk toch wel. Dit komt, omdat de zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Hoe het verder zit, leggen wij je hier uit.

Je bent nu aan het menstrueren of je menstruatie is net afgelopen. Toch zit je nu al in de eerste week van je zwangerschap, maar eigenlijk ben je nog helemaal niet zwanger. Dit klinkt heel onlogisch, maar als je het eenmaal doorhebt, is het eigenlijk best makkelijk.

De telling van de zwangerschapsduur

De zwangerschapsduur wordt geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, maar de bevruchting is pas zo’n twee weken daarna. De eerste twee weken van je zwangerschap ben je dus nog niet zwanger. Wel tellen we deze weken mee in de telling van de zwangerschapsduur.

Nog niet zwanger

In de eerste week van je zwangerschap bestaat je baby nog niet en ben je nog niet zwanger. Er heeft zelfs nog geen bevruchting plaatsgevonden, dus er groeit ook nog geen embryo in je baarmoeder. De eicel komt zo’n twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie vrij. Vanaf dat moment kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Als dat gebeurt, kan de bevruchte eicel zich innestelen in de baarmoederwand en vanaf dat moment ben je zwanger.

Omdat het lastig is om het exacte moment van de bevruchting te bepalen, wordt de eerste dag van je laatste menstruatie aangehouden als begindatum van je zwangerschap. De meeste vrouwen weten deze datum precies.

Je lichaam in week 1 van je zwangerschap

De eerste week dat je zwanger bent, begint dus op de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf dat moment is je lichaam bezig om zich voor te bereiden op een zwangerschap. Aan het begin van je menstruatiecyclus geeft je lichaam het follikel stimulerend hormoon af (FSH). Onder invloed van dit hormoon begin de eicel te rijpen. In week twee van je cyclus komt de eicel vrij. Dit moment heet de eisprong oftewel ovulatie. Tijdens de eerste twee weken van je cyclus verdikt de binnenwand van de baarmoeder zich voor een innesteling van een bevruchte eicel. Verder gebeurt er lichamelijk helemaal niks anders bij jou dan bij je eerdere menstruaties. Als de eicel is bevrucht, zal dit snel veranderen. Je zult dan misschien de eerste zwangerschapssymptomen gaan opmerken, zoals vermoeidheid en ochtendmisselijkheid. Ook kan het zijn dat je ineens niet goed tegen bepaalde geuren kan. Verder is dit voorlopig de laatste keer dat je menstrueert. Verder is dit voorlopig de laatste keer dat je menstrueert.

Tips bij week 1 van je zwangerschap

Wil je graag zwanger worden? Begin dan alvast met het slikken van foliumzuur. Deze vitamine is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren baby. Aangezien je nooit weet op welk moment de bevruchting precies plaatsvindt, is het verstandig om al te starten met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Je kunt hiermee stoppen als je 10 weken zwanger bent.

Benieuwd wat er gebeurt in de tweede week van je zwangerschap? Hier lees je alles over week 2 van je zwangerschap.

 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips