Gezonde vetten

Dat vetten dik maken is een fabel. Een teveel aan vetten is natuurlijk niet gezond, maar vetten behoren tot de voedingsstoffen die een lichaam niet kan missen. Het lichaam gebruikt vetten namelijk als brandstof. Net zoals koolhydraten en eiwitten zijn ook vetten dus van cruciaal belang voor een vitaal en gezond leven.

Hoeveel vet mag u eten?

In principe zijn alle vetten gezond, mits u ze in de juiste verhoudingen consumeert. In totaal mag volgens het Voedingscentrum zo’n 20 tot 40 procent van de dagelijks geconsumeerde voeding uit vetten bestaan. 40 tot 70 procent dient afkomstig te zijn uit koolhydraten en ongeveer 10% procent uit eiwitten. De percentages zijn variabel en kunnen verschillen bij bijvoorbeeld de geslachten en de hoeveelheid beweging en sport. De percentages worden ook wel energiepercentages genoemd.

Van de 20 tot 40 procent vetten mag tot 10 energieprocent verzadigd vet zijn en 3 tot 12 energieprocent meervoudig onverzadigd vet. Transvet, linolzuur en alfalinoleenzuur zijn vetten die ongezond zijn. Hier mag respectievelijk dan ook maar minder dan 1 procent, 2 procent en 1 procent van afkomstig zijn. Eenvoudiger te onthouden is dat u van de vetsoorten verzadigde vetten, enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten evenveel mag. Dus van elke vetsoort mag een derde deel van uw voedingsinname afkomstig zijn. Het belangrijkst is dat de vetten in balans zijn, want daardoor blijft ook uw cholesterol in balans.

Wat zijn gezonde vetten?

De zogenoemde ‘gezonde vetten’ zijn de onverzadigde vetten: deze vetten zorgen namelijk voor goede cholesterol (HDL) en verlagen het slechte cholesterol (LDL). Ongezonde vetten, de verzadigde vetten, verhógen juist de slechte cholesterol (LDL). Voor een goede cholesterolbalans heeft u zowel gezonde als ‘ongezonde vetten’ nodig.

Gezonde vetten, maar ook de ‘ongezonde vetten’, heeft u nodig voor uw weerstand en opbouw van lichaamscellen. Plantaardige vetten, de gezonde vetten, kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. U zult deze gezonde vetten dan ook uit voeding moeten halen.

Voeding met gezonde vetten

  • Vette vis, zoals makreel, zalm en haring
  • Noten
  • Plantaardige olie, zoals olijfolie en kokosolie
  • Avocado
  • Eieren
  • Zaden

Voeding met ongezonde vetten

Transvetten en een overdaad aan verzadigde vetten zitten in:

  • Koekjes
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Rood vlees
  • Zuivelproducten

Die laatste twee bieden ook gezondheidsvoordelen, dus u kunt ze wel consumeren, maar in beperkte mate en gecombineerd met vezels, want dat zou de slechte eigenschappen van verzadigde vetten verlagen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips