Cafeïne

Cafeïne is een stofje dat van nature in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt. Zo zit er cafeïne in koffie en in thee. Daarnaast komt de stof ook voor in chocolade, chocolademelk, cola, ijsthee en energiedrankjes. Tegenwoordig zijn er ook soorten kauwgom, snoep, sappen en medicatie met cafeïne.

Cafeïne zit in al deze voedingsmiddelen, doordat in deze voedingsmiddelen ingrediënten zitten die cafeïne bevatten. Cafeïne zit met name in koffiebonen, maar ook in lagere hoeveelheden in theebladen, cacaobonen, colanoten en guaranabessen.

Cafeïne als oppepper

Cafeïne kan ervoor zorgen dat u meer alert wordt en meer energie krijgt. De stof geeft het lichaam namelijk een oppepper en verbetert het concentratievermogen, terwijl het de vermoeidheid tijdelijk vermindert. Als u aan het werk bent en even moeite heeft om u te concentreren of vermoeid raakt, kunt u dus met een kop koffie er weer tegenaan. Daar zit echter wel een limiet aan, want we kunnen niet onbeperkt koffie drinken en onbeperkt profiteren van de voordelen. Te veel koffie heeft daarnaast ook nog nadelige effecten.

Nadelige effecten van cafeïne

Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat geldt ook voor cafeïne. Vooral bij een teveel aan cafeïne in het lichaam kan iemand nadelige effecten ervaren. Door teveel cafeïne in het lijf kunt u rusteloos worden, gaan trillen, slecht slapen, uitdrogen, hoofdpijn voelen, oorsuizen en hartkloppingen krijgen, duizelig worden en zelfs angsten ervaren. Daarnaast werkt cafeïne verslavend en beïnvloedt het onze biologische klok.

Cafeïne beperken bij…

Cafeïne is alleen geschikt voor volwassenen. Bij kinderen kan cafeïne namelijk het zenuwstelsel aantasten. Daarnaast zijn er ook volwassenen die moeten opletten bij hun cafeïnegebruik. Zo mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ook niet teveel cafeïne nuttigen. Cafeïne kan bij zwangere vrouwen de bloeddruk verhogen en dat kan schadelijk zijn voor het kind. Cafeïne vernauwt namelijk mogelijk de bloedvaten van de placenta, waardoor het ongeboren kind mogelijk minder voedingsstoffen en zuurstof binnenkrijgt. Dit belemmert op zijn beurt weer mogelijk de groei en ontwikkeling van het kind, en dan met name de hersenen.

Gezonde hoeveelheid

Gemiddeld kan een volwassen, gezonde man 600 mg cafeïne per dag binnenkrijgen, zonder daar nadelige effecten van te ervaren. Voor vrouwen ligt deze hoeveelheid wat lager, op 500 mg per dag.

Eén kop koffie bevat ongeveer 70 mg cafeïne, een kop zwarte thee ongeveer 30 mg en groene thee 15 mg. In cola en ijsthee zit ongeveer 10 mg cafeïne, in energiedrank 30 mg en in pure chocola zit plusminus 40 gram cafeïne per 100 gram.

 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips