Waarom is spinazie zo gezond?

Dat spinazie gezond is voor het lichaam is veel mensen wel bekend. Veel kinderen zijn in het verleden opgegroeid met de tekenfilm Popeye die zeer sterk werd van veel spinazie eten. Natuurlijk is dit een tekenfilm, maar er zit wel een kern van waarheid in. Wat zijn de redenen waarom je vooral veel spinazie moet eten?

Veel vitamine C

Spinazie zit barstensvol met vitamine C. Juist vitamine C is zeer belangrijk voor de gezondheid. Het is bijvoorbeeld om het algehele immuunsysteem goed gezond te houden. Heb je een tekort aan vitamine C? Dan zul je dit op termijn merken aan je huid. Je zult eerder last krijgen van rimpels. Vitamine C in spinazie zorgt ervoor dat je huid stevig, soepel en gezond blijft. Voor sterke botten heb je vooral vitamine D en calcium nodig. Om deze stoffen goed hun werk te laten doen in je lichaam heb je ook vitamine C nodig.

Veel mineralen

In spinazie zitten veel mineralen die een grote bijdrage leveren aan de gezondheid. Calcium is hier een voorbeeld van. Calcium levert een bijdrage aan sterke botten en een gezond gebit. Tevens helpt calcium bij de transport door het lichaam van andere mineralen. In spinazie vind je ook ijzer. IJzer is dan weer belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de energieproductie in de cellen van het lichaam. Een ander mineraal in spinazie is magnesium. Net zoals calcium ondersteunt magnesium het bot- en spierweefsel. Tevens maakt magnesium honderden verschillende enzymen aan, wat nodig is om talloze processen in het lichaam te reguleren.

Spinazie eten bij hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is nauw verbonden met ontstaan van hart- en vaatziektes. Heb je een hoge bloeddruk? Dan loop je ook meer risico op hart- en vaatziektes. Spinazie levert een belangrijke bijdrage aan het verlagen van de bloeddruk. Je moet natuurlijk niet denken dat een zorgverzekering vergelijken niet meer nodig is omdat je veel spinazie eet. Een hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes zijn ernstige aandoeningen, dus met een zorgverzekering vergelijken kies je de zorgverzekering met de beste voorwaarden. Spinazie past in een gezond eet- en leefpatroon voor mensen die aan een hoge bloeddruk lijden of dat juist willen voorkomen. In spinazie zit ook kalium en dit is een bloeddrukverlagend mineraal.

Profiteer van vitamine K

Over vitamine K is bij veel mensen niet zoveel bekendheid. Toch bevat spinazie erg veel vitamine K. Vitamine K ondersteunt het transport door het lichaam van calcium en speelt hierbij dus indirect een rol bij gezonde botten en het gebit. Verder speelt vitamine K een rol bij het tegengaan van aderverkalking. Aderverkalking is één van de factoren voor hart- en vaatziektes.

Afvallen? Eet spinazie

Als je wilt afvallen, dan mag spinazie niet ontbreken in je dieet. Je krijgt er sowieso alle bovenstaande stoffen mee binnen en dit houdt je lichaam gezond. Verder bevat spinazie nauwelijks calorieën. Je kunt er dus gerust veel van eten en je krijgt voldoende voedingsstoffen en vezels mee binnen. Vezels zijn erg belangrijk, want door het eten van veel vezels blijft je hongergevoel langer weg.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips