Je zorgverzekering voor 2021 vergelijken

Voor de jaarwisseling gaan veel Nederlanders nog snel op zoek naar een nieuwe voordelige zorgverzekering. Door verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken, kun je een passende optie kiezen die goed aansluit bij jouw zorgbehoefte. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het verstandig dat je stapsgewijs te werk gaat, het aanbod is immers groot. Op deze pagina delen we een aantal stappen die je kunt doorlopen om goed doordacht de zorgverzekering te kiezen die het beste bij jou past.

Inventariseer je zorgbehoefte

Op de eerste plaats is het belangrijk om na te gaan welke zorg je nodig denkt te hebben volgend jaar. Zo kan het zijn dat je terugkerende zorgbehandelingen nodig hebt. Of wellicht gebruik je op terugkerende basis medicijnen? Het kan ook zijn dat je te maken hebt met eventuele periodieke medische onderzoeken. Heb je kinderen? Neem hen dan ook mee in de inventarisatie. Door deze vragen te beantwoorden, breng je voor jezelf puntsgewijs in kaart waar jij behoefte aan hebt.

Wat dekt de basisverzekering?

Nu je hebt ingeschat welke zorg je nodig hebt, is het zaak om na te gaan welke zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. De standaardzorg die de basisverzekering dekt is wellicht voldoende in jouw situatie. Soorten basiszorg zijn bijvoorbeeld:

  • zorg door huisartsen,
  • spoedeisende hulp,
  • de meest medicatie die wordt voorgeschreven door een arts,
  • reguliere zorg in het ziekenhuis,
  • noodzakelijke sessies fysiotherapie,
  • of behandelingen bij de psychologische zorg.

De hoogte van je eigen risico

De meeste Nederlanders kiezen voor een eigen risico van 385 euro. Dit is het minimumbedrag dat hiervoor door de overheid is vastgesteld. Een aantal zorgtypen vallen buiten het eigen risico, denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts.

Je hebt de keuze om je eigen risico te verhogen naar een maximum bedrag van 885 euro. Of dit besluit verstandig is, is afhankelijk van de zorgkosten die je volgend jaar denkt te gaan maken. Misschien heb je een reservepotje klaar liggen voor eventuele onvoorziene kosten. Wanneer je deze middelen niet hebt en van te voren weet dat je meer dan het minimumbedrag aan zorg gaat besteden, is het verstandig het eigen risico niet te verhogen.

Eventueel een aanvullende verzekering afsluiten

Naast een verhoging van het eigen risico, is het vervolgens verstandig om te na te gaan of het afsluiten van aanvullende verzekeringen financieel aantrekkelijk is. Vooral bij hoge orthodontische kosten, kosten voor lenzen en brillen (in sommige gevallen), fysiotherapie en/of hoge tandartsrekeningen, kan een aanvullende verzekering afsluiten voordelig zijn. Je kunt je aanvullend verzekeren voor zaken waarvan je verwacht ze nodig te hebben. Als je bijvoorbeeld intensief sport is de kans dat je een blessure oploopt ook groter.

Vergelijk zorgverzekeraars

Nu je een goede inschatting hebt gemaakt van je zorgbehoefte is het verstandig om de premies van zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kun je het beste online doen, via een onafhankelijke zorgverzekeraar. In de vergelijker kies je wat je in het verzekeringspakket wilt opnemen.

De vergelijkingssite, bijvoorbeeld Independer, zoekt vervolgens de beste verzekeraar voor je op! Let er bij het overstappen goed op dat je dit tijdig doet, dus vóór 1 januari van het nieuwe jaar. Je kunt vanaf medio november je zorgverzekering vergelijken.

Afsluiten van je zorgverzekering

Het is belangrijk om je oude verzekering tijdig op te zeggen, want dan kan het door de betreffende partijen worden geregeld. Je hoeft het opzeggen dan dus niet zelf te regelen. Fijn is verder dat je bij tijdig overstappen, soms een mooie korting of tegemoetkoming kunt krijgen. Nu kun je goed doordacht een zorgverzekering afsluiten die aansluit bij je zorgbehoefte met een zo voordelig mogelijke premie. Zo ben je komend jaar goed verzekerd én betaal je niet te veel voor de zorg die je ontvangt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips