Roken

Het essentiële bestanddeel van de tabak, de nicotine, is al in een kleine dosis een sterk vergif, dat bij gewenning door het organisme wordt verdragen. Het gemiddelde nicotinegehalte in de rook van sigaretten van normale lengte bedraagt ongeveer 2,5 mg; het filter in filtersigaretten beperkt de inademing van nicotine en teerproducten wel enigszins, maar niet voldoende.

Men kan rokers indelen in twee hoofdgroepen: een groep rookt uit een zeker maatschappelijk conformisme, terwijl de andere groep als verslaafd en van dit genot afhankelijk moet worden beschouwd. De genotervaring varieert sterk per individu, omdat zij voor een deel bepaald wordt door een motivatie waarvan de oorsprong in het onderbewustzijn ligt. Het belangrijkste is in ieder geval een gevoel van ontspanning; ook wordt het hongergevoel gestild door een tijdelijke verhoging van het bloedsuikergehalte. De schadelijkheid van het roken kan op grond van uitgebreide onderzoekingen als vaststaand worden aangenomen. Men heeft berekend dat iemand die vanaf zijn 20e levensjaar dagelijks 20 sigaretten rookt zijn leven ongeveer 5 jaar bekort. Daarbij moet niet vergeten worden dat rokers ook hun omgeving in gevaar brengen; een langdurig verblijf in een rokerig vertrek staat ongeveer gelijk aan het zelf roken van 5 sigaretten per uur.

In de eerste plaats tasten nicotine en condensproducten in de sigarettenrook de ademhalingsorganen en het vaatstelsel aan. Niet alleen rokershoest (tracheo-bronchitis) en emfyseem kunnen daarvan het gevolg zijn, maar ook bestaat het gevaar van kanker aan de luchtwegen, die bij rokers een veelvoud is van die bij niet-rokers, en tegenwoordig een van de meest voorkomende vormen van kanker bij de man. Met betrekking tot de bloedsomloop leidt nicotine tot een versnelde pols, vernauwing van de bloedvaten, verhoging van de bloeddruk en tot sclerotische veranderingen in de slagaderwanden (zie arteriosclerose). Dit is de reden dat bij alle afwijkingen in de bloedsomloop een volstrekt rookverbod opgelegd wordt, met name bij arteriosclerose, hartinfarct, trombangiitis obliterans en voorts bij maag- en darmkwalen (nicotine verhoogt de zoutzuurproductie in de maag!).

Bij zware rokers kan een medisch begeleide ontwenningskuur toegepast worden, waarbij hypnose tijdelijk goede diensten kan bewijzen, maar ook het gebruik van zogenaamde nicotinepleisters kan soms nuttig zijn. Overigens moet het vooroordeel worden uitgeroeid dat bij het opgeven van het roken het gewicht toeneemt; dit kan vermeden worden door regelmatige controle van het gewicht en eventueel een aangepast dieet.

Over roken kunnen we zeer kort zijn …. STOPPEN! Het is nu algemeen bekend dat roken tot zeer schadelijke gevolgen kan leiden. Zo kan roken allerlei hart- en vaatziektes tot gevolg hebben en ook kanker wordt in directe relatie gebracht met roken. Daarnaast zijn er allerlei aandoeningen – met name longaandoeningen – die de roker toch tot inkeer zouden moeten brengen. We weten echter hoe moeilijk het kan zijn om met roken te stoppen. Wie echter het pad van een gezonde levensstijl wil bewandelen weet dat op dit pad niet gerookt wordt! Deze cursus is niet direct gericht op het geven van een uitvoerige instructie om met roken te stoppen. Niettemin willen we een aantal karakteristieke vragen met hun antwoorden de revue laten passeren.

1 Is het moeilijk om met roken te stoppen?

Het antwoord op die vraag hangt sterk samen met de kracht van uw wens om werkelijk te stoppen. De ervaring leert dat het voor velen eigenlijk best wel mee viel. Het zou fout zijn te denken dat voor iedereen geldt dat men vrijwel nooit meer van het roken af kan komen. De laatste jaren zijn zeer veel mensen gestopt met roken en veel mensen hebben geen problemen om het vol te houden. De term “volhouden” geldt eigenlijk voor hun niet meer, ze hebben immers totaal geen behoefte meer aan roken.

2 Wat zijn de problemen?

De gebruikelijke problemen zijn: spanning, irritatie, concentratieproblemen. Vaak voelt men zich onhandig en ongemakkelijk. Aan de andere kant geldt ook dat het stoppen met roken vaak al direct een aanmerkelijk beter gevoel geeft. Bij vlagen komt dan echter weer de behoefte om die sigaret op te steken en de verstokte roker is in staat om “alles te doen” om aan die ene sigaret te komen. Juist op die momenten kan hulp van vrienden of familie helpen. Geef aan dat u met het roken gestopt bent. Hang in u werkkamer een rookverbodsbord. Dit bord helpt uiteraard anderen maar het helpt vooral u zelf!

3 Wat is de oorzaak van die problemen?

Er zijn twee problemen: de behoefte die nicotine kweekt en een dagelijkse routine waar maar moeilijk afscheid van genomen kan worden. Het voornaamste probleem is om een gewoonte die is opgenomen in een dagelijkse levensstijl te doorbreken. Vaak kan het zinvol zijn om notities te maken wanneer men rookt. Op die wijze wordt men de levensstijl bewust en is het doorbreken van die oude gewoonte eenvoudiger.

4 Hoe lang duren de moeilijkheden?

Voor de meeste mensen geldt dat bij het ophouden met roken vaak de eerst 3-4 weken erg moeilijk worden ervaren. Hierna wordt het ontwennen eenvoudiger. Na 6-8 weken zijn de grootste problemen voorbij, hoewel de verleiding om nog eens een sigaret op te steken veel langer kan duren.

5 Waar moetje de eerste maand op letten?

Denk niet te snel “ik ben er wel” en oefen elke keer weer in het antwoord “nee dank u, ik rook niet!”.

6 Hoe snel verbetert de gezondheid?

In het voorafgaande stelde we al dat vrijwel direct een verbetering optreedt.

7 Kan een zware roker even gemakkelijk met het roken stoppen als een lichte roker?

Als de wens om het roken te stoppen krachtig genoeg is wel. Vaak wordt een zware roker al aangemoedigd door het bewust zijn van zijn slechte conditie juist als gevolg van het roken!

8 Heeft stoppen met roken gevolg voor het gewicht?

In het algemeen geldt dat wie met roken stopt de eerste maanden ook merkt dat zi n gewicht toeneemt. Dit komt o.a. door eten als afleiding. Probeer in die periode zeer maatbewust te eten. Neem suikervrije kauwgum, snoep niet en eet niet te vet. Vaak is de toename in gewicht tijdelijk. Als het lichaam eenmaal aan het niet-roken gewend, is ziet men dat het oude lichaamsgewicht weer terugkeert.

9 Hoe goed zijn bepaalde tabletten en speciale filters?

Voor bepaalde groepen zijn de tabletten (bevatten een stof die de smaak van sigaretten vies maakt) een uitkomst. Filters absorberen een hoeveelheid nicotine en teer, echter niet alles! Vaak ziet men dat rokers van filtersigaretten meer sigaretten gaan roken om toch maar aan die dagelijkse behoefte te voldoen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips