Is paracetamol wel zo veilig als vaak gedacht?

Paracetamol, wie heeft het niet in huis? Het is een van de meest populaire vormen van medicatie die zonder recept te verkrijgen zijn. Maar hierdoor wordt paracetamol ook ongelofelijk vaak ingenomen voor allerlei soorten klachten en pijntjes. Het is niet ongewoon dat mensen dagelijks uit gewoonte één of meerdere tabletten paracetamol nemen. Maar is paracetamol wel zo veilig?

Hoe werkt paracetamol?

Bij pijnklachten van allerlei aard is de eerste reactie van veel mensen om een paracetamol te nemen. Dit is al zo’n gewoonte geworden dat de bijsluiter zelden nog doorgenomen wordt en gewoon de prullenbak ingegooid wordt. Daarom weten veel mensen helemaal niet wat de exacte werking van paracetamol is. Paracetamol bestaat uit diverse chemische stoffen. Deze stoffen maken de bloedvaten wijder en zorgen ervoor dat pijnprikkels niet meer aan de hersenen worden doorgegeven. Zoals de meeste mensen dus wel weten werkt paracetamol hierdoor pijnstillend, maar ook koortsverlagend. Maar wat veel mensen niet weten is dat paracetamol niet ontstekingsremmend is. Je kunt dus lange tijd pijn hebben door een ontsteking en baat hebben bij paracetamol, maar je lost hier het probleem niet mee op. In dit geval is het gebruik van paracetamol enkel symptoombestrijding. In geval van een ontsteking zul je zwaardere medicijnen moeten slikken die ook de ontsteking aanpakken.

Wanneer is paracetamol innemen aanvaardbaar?

Paracetamol kun je gerust innemen wanneer je bepaalde pijnklachten hebt, zoals hoofdpijn, kiespijn en spierpijn. Veelal zul je hier binnen een half uurtje baat bij hebben. Keert de pijn telkens terug? Dan is het verstandig om verder te kijken. Er kan dan meer aan de hand zijn en is het belangrijk om de bron van de pijn aan te pakken. Paracetamol helpt daarnaast heel goed tegen koorts. Vooral

voor mensen die al hartproblemen of problemen met de luchtwegen hebben kan koorts gevaarlijk zijn. Paracetamol zorgt ervoor dat koorts verlaagd wordt en dat nare symptomen van koorts, zoals spierpijn, aangepakt worden. Ook bij een griepje, hoofdpijn, menstruatiepijn en migraine kan paracetamol voor verminderende pijnklachten zorgen.

Paracetamol op recept

Er zijn mensen met bijvoorbeeld reuma die paracetamol 1000 milligram voorgeschreven krijgen. In deze gevallen werd tot 2020 ook een vergoeding vanuit de zorgverzekering gegeven. Vanaf 2020 is dit afgeschaft. Je kunt je zorgverzekering vergelijken, maar je zult geen zorgverzekering meer vinden die paracetamol 1000 milligram zal vergoeden. Deze patiënten hebben dus een extra kostenpost doordat ze paracetamol nu zelf moeten aanschaffen. Voor deze patiënten is de zorgverzekering vergelijken nog wel zinvol, maar dan om de goedkoopste zorgverzekeraar te vinden. Zo kunnen de extra kosten nog enigszins gecompenseerd worden.

Gevaren van paracetamol

Het gevaar van paracetamol zit hem in het feit dat ze zonder recept te verkrijgen zijn en dat sommigen iedere gelegenheid aangrijpen om paracetamol te slikken. Paracetamol wordt soms zelfs geslikt om klachten van een kater te voorkomen. In dit soort gevallen is het beter om een kater te voorkomen dan paracetamol te slikken. Er bestaat namelijk altijd een risico op verslaving. Het structureel slikken van paracetamol over een periode van maanden of jaren kan zelfs lever- en nierbeschadiging tot gevolg hebben. Lees ook altijd de bijsluiter, want sommige mensen kunnen allergisch zijn voor paracetamol en in combinatie met sommige andere medicijnen kan paracetamol ook gevaarlijk zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips