Netelroos bij kinderen

Netelroos bij kinderen is hetzelfde als bij volwassenen. Toch gaan we hier in dit artikel apart op in, omdat netelroos een grotere impact heeft bij kinderen dan bij volwassenen.

Netelroos is een allergische, flink jeukende huiduitslag met licht gezwollen, bleekroze vlekken. De huid van je kind zit onder de bulten en vlekjes die lijken op een brandnetelreactie. Na een aantal uur of een paar dagen gaan de vlekjes over in dikkere, bleke plekken of plakkaten. Een ander woord voor netelroos is urticaria.

Netelroos bij kinderen

Symptomen netelroos bij kinderen

Vermoed je dat je kind netelroos heeft? Dan kun je deze aandoening herkennen aan de volgende symptomen:

  • Opgezette oogleden, mondslijmvlies, lippen of tong
  • Rode vlekjes of bultjes op de huid: meestal op de romp, armen en benen
  • Witte bulten op de huid
  • Een heftige jeuk

Netelroos bij kinderen kan plotseling opzetten, soms vanuit het niets. Meestal verdwijnt het binnen een paar uur of een paar dagen. Het kan echter ook een aantal weken aanhouden. Bij sommige kinderen verplaatst de netelroos zich of komt het meerdere keren terug.

Wanneer naar de dokter?

Als de netelroos binnen een twee tot drie weken verdwijnt, hoef je hiervoor niet naar de dokter met je kind. Wanneer de kwaal na drie weken nog niet is verdwenen, is het verstandig om wel naar de dokter te gaan.

Verspreid de jeuk zich over het gehele lichaam? Heeft je kind ook koorts? Of heeft hij of zij het benauwd? Zijn de tong en de keel flink opgezwollen? Neem direct contact op met de huisarts als er sprake is van een van deze symptomen. Deze klachten kunnen een anafylactische shock tot gevolg hebben. In dat geval is er een spoedbehandeling noodzakelijk.

Hoe ontstaat netelroos bij kinderen?

Urticaria kan op verschillende manieren ontstaan. In de meeste gevallen is netelroos bij kinderen het gevolg van een allergische reactie op voeding. Soms is het niet duidelijk door welke voeding de reactie veroorzaakt wordt. Het is dan een aanrader om een dagboek bij te houden waarin je vermeld wat je kind op een dag eet en drinkt. Op deze manier kun je erachter komen welke voedingsstof de allergie veroorzaakt.

Hoe verminder je de jeuk?

Netelroos veroorzaakt heftige jeuk die voor kinderen vaak ondragelijk is. Voor een kind is het natuurlijk erg lastig om niet te krabben of te wrijven. De drang om dit te doen, is vaak te groot. Door het krabben stopt de jeuk eventjes, maar daarna worden de klachten alleen maar erger. Naast antihistaminica, kun je de jeuk bij je kind op verschillende manieren verminderen.

Maatregelen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de jeuk bij je kind te verminderen:

  • Houd je kind uit de zon: als de huid warmer wordt, gaan de galbulten meer jeuken.
  • Vermijd prikkels: als je weet waar je kind allergisch voor is, bijvoorbeeld voor een bepaalde voedingsstof, is het zaak om deze te vermijden.
  • Loszittende kleding: laat je kind loszittende, goed ademende kleding dragen. Katoen is het meest geschikt.
  • Lauwe douche: een lauwe douche kalmeert de huid en vermindert de jeuk.
  • Water en azijn: dep de huid van je kind met een mengsel van water en azijn. Dit ontsmet en kalmeert de huid.
  • Verkoelende zalf: bij de drogist is verkoelende zalf verkrijgbaar die de jeuk vermindert.

Netelroos bij kinderen behandeling

Als je kind vaker dan twee keer per maand last heeft van netelroos dan schrijft de huisarts meestal antihistaminica toe. Voor kinderen zijn dit vaak medicijnen in de vorm van een drankje. Dit zorgt voor een vermindering van de allergische reactie.

Huidpatiënten Nederland

Huidpatiënten Nederland verenigt mensen met een huid- of haaraandoening, zoals netelroos. De organisatie zet zich in voor alle mensen met een huid-of haaraandoening.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips