Bloedgroep

Bloed kan ingedeeld worden in groepen aan de hand van de aanwezigheid van bepaalde stoffen, zogenaamde antistoffen, die het samenklonteren van bloedlichaampjes van andere soorten bloed veroorzaken (agglutinatie).

 

De belangrijkste bloedgroepen zijn O, A, B en AB. Daarnaast zijn er nog diverse andere bloedgroepen, waarvan de rhesusfactor de belangrijkste is. De bepaling van de bloedgroep is van groot belang voordat een bloedtransfusie plaatsvindt (zie transfusie). Komt de bloedgroep van de donor niet overeen met die van de ontvanger (acceptor), dan dreigen ernstige complicaties. Het serum (bloedserum is het bloedplasma zonder fibrinogeen) van een niet-overeenkomende bloedgroep doet de rode bloedlichaampjes van de ontvanger samenklonteren (agglutineren). Het bepalen van de bloedgroepen van donor en ontvanger is daarom noodzakelijk voordat de bloedtransfusie plaatsvindt.

Bloedgroep

Bovendien moet de zogenaamde kruisproef gedaan worden. Wanneer iemand de A-factor in zijn rode bloedlichaampjes heeft, dan behoort hij tot bloedgroep A en heeft antistoffen tegen B. Met de B-factor behoort iemand tot B en heeft antistoffen tegen A. Met beide factoren tot AB (geen antistoffen) en zonder deze factoren tot bloedgroep O (antistoffen tegen zowel A als B). Het bloed van de groep O kan in noodgevallen voor patiënten van alle andere groepen gebruikt worden. Zij die tot de groep O behoren worden daarom universele donors genoemd.

 
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips